Aeroportul Internațional Brașov

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este un aeroport aflat în prezent în construcție în Ghimbav, la o distanță de 12 km de Brașov. Proiectul și planul au costat aproximativ 70 de milioane de euro. Pista are o lungime de 2820 de metri și o lățime de 45 de metri și trotuare din beton de 7,5 metri. Pe această pistă va putea ateriza și decola orice tip de aeronavă, cu excepția A380, care necesită un terminal special și o pistă mai lungă. La 21 mai 2014, primul avion a decolat și a aterizat pe pista noului aeroport. Viitoarea autostradă A3 va trece pe lângă aeroport. Brașovul va fi al 17-lea oraș din România care va avea un aeroport. Terminalul aeroportului din Brașov va fi al treilea, ca dimensiune, după Aeroportul Henri Coandă din Otopeni și Aeroportul din Cluj-Napoca.

În septembrie 2012, a fost stabilit câștigătorul licitației pentru construcția pistei aeroportului. Conform caietului de sarcini, Vectra Service SRL a avut cea mai bună ofertă, cu cel mai mic preț, adică 12,7 milioane de euro. Pista aeroportului a fost inaugurată oficial pe 3 octombrie 2014. De atunci, Consiliul Județean a alocat 106 milioane de lei și a făcut un împrumut pentru încă 100 de milioane de lei pentru construcția clădirii aeroportului. Banii sunt necesari pentru terminalul pentru pasageri de 3.600 de metri pătrați, turnul de control, parcarea cu 163 de locuri și alte lucrări necesare finalizării proiectului. În total, aeroportul va costa 57 de milioane de euro (inclusiv pista care a costat 13 milioane de euro).

În 2018, au început lucrările pentru construcția căilor de rulare. Licitația a fost câștigată de SC PORR Construct SRL care a oferit 31 de milioane de lei. Conform proiectului, vor fi atinse următoarele obiective: calea de rulare alfa (cu o lungime de 200 de metri și o lățime de 23 de metri, plus trotuare); platforma de îmbarcare-debarcare (care va avea dimensiunea de 135/145 de metri și va permite staționarea a trei avioane de categoria C cu o anvergură de 36 de metri); canalizare pluvială pentru obiectivele proiectate și pentru pista existentă; instalarea conductelor de baliză pentru obiectivele proiectate (pistă și platformă); iluminarea platformei; elementele de protecție a construcțiilor din banda de pistă.

Lucrările de construcție ale aeroportului în 2021

Odată cu construcția aeroportului, acesta va crea aproximativ 6.000 de locuri de muncă. Va aduce la Brașov mai mulți turiști, Brașovul fiind pe locul 2 la numărul de turiști după capitala București. Aeroportul va fi foarte atractiv din punct de vedere al transporturilor de marfă, orașul fiind situat chiar în centrul țării. Potrivit estimărilor Consiliului Județean, primul avion va decola de pe Aeroportul Brașov în 2021.
Contractul pentru construcția clădirii terminalului principal (cu o suprafață totală de 11.780 de metri pătrați) a fost atribuit antreprenorului român Bog’Art Bucharest și a fost semnat pe 21 august 2019.  

Lucrările de construcție ale terminalului pentru pasageri au început pe 17 martie 2020, urmând să fie terminate pe 1 martie 2021. În aprilie 2020, au început să fie puse bazele viitoarei clădiri a terminalului. Terminalul va avea o suprafață de aproximativ 11.000 de metri pătrați. Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a anunțat pe 8 mai 2020 că lucrările de turnare a fundației terminalului pentru pasageri au fost finalizate.

În august 2020, au fost instalate geamurile din fața terminalului pentru pasageri, iar în septembrie, acoperișul acestuia a fost instalat. În interiorul terminalului urmează să fie instalate scări rulante, facilități pentru transportul bagajelor etc.

Pe 11 martie 2021, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, a anunțat că, la aproape un an după ce au început lucrările de construcție a terminalului pentru pasageri al Aeroportului Internațional Brașov, acestea au fost finalizate. Câteva lucruri mai trebuie finalizate, precum instalarea mobilierului, instalarea echipamentelor și sistemelor necesare funcționării aeroportului, testarea tuturor componentelor, igienizarea spațiilor.
S-a prevăzut că brațul aeroportului (zona de parcare a aeronavelor) ar putea primi până la 3 aeronave simultan, cu posibilitatea extinderii la o capacitate de 15 aeronave, dacă este necesar.

Zborurile pentru pasageri din Brașov vor începe probabil la începutul anului 2022. Șase companii aeriene și-au exprimat deja interesul pentru lansarea zborurilor: Wizz Air, Blue Air, Grupul Lufthansa, Turkish Airlines, LOT Polish Airlines și compania aeriană israeliană El AL.
Răspândit pe o suprafață de 12.000 de metri pătrați, terminalul va fi capabil să suporte până la 1 milion de pasageri pe an, respectând în același timp regulile stricte care au intrat în vigoare din cauza pandemiei COVID-19.

Vedeți videoclipul:
https://www.youtube.com/watch?v=rcpBOnse2FU

Aeroportul Internațional Brașov, interior